Kutatók éjszakája 2017

MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), Győr

Az óvári piaristák egy csoportja idén ősszel a Széchenyi Egyetemen megrendezett Kéz a kézben a robotokkal című bemutatóját tekintette meg. Az előadást egy robot nyitotta meg, ami egy nemzeti színű szalagot vágott el. A teremben hétféle bemutatót lehetett megtekinteni az adott gépekkel kapcsolatban, külön asztaloknál. Többek között ki lehetett próbálni egy szkenner vontatót is, amit Xbox 360-as kontrollerrel irányítottak. Kérdéseinkre szívesen válaszoltak a kutatók.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr

Egy kisebb csoport a Mobilisben rendezett programokat nézte meg. Látni lehetett zenélő és rajzoló LEGO robotokat, interaktív módon a kézzel épített robotok irányításába is bele lehetett kóstolni megadott feladatok elvégzésével. Az élelmesebbek még egyedi rajzot is kaphattak egy filccel rajzoló robottól. Az érdeklődőbb fiatalok még a programozás rejtelmeibe is beleáshatták magukat. A kisebbeket egy kukaclabirintus és egy 3D origami hajtogató asztal is várta.

Országos Vérellátó Szolgálat, Győr

Négy óvári diák a Vérellátó Intézetbe látogatott el, ahol különféle érdekességeket tudhattak meg a véradás menetéről. A vállalkozó szelleműektől vért is vettek, hogy megállapítsák vércsoportjukat.
Összességében nagyon hasznosnak találtam, hogy az ebben az irányban továbbtanuló vagy a téma iránt érdeklődő diákok lehetőséget kaptak a robotok és programozásuk játékosabb és oldottabb hangulatú megismerésére, valamint a véradás fontosságáról is hallhattak érdekes információkat.

Marics Tamás 11.a