PROJEKTNAP – Mesélő középkor

2018. október 13-án nagy volt a sürgés-forgás iskolánk háza táján. Kicsik és nagyok nagy izgalommal készültek erre a napra. Az udvarra belépve török és magyar „katonák” építették a Nándorfehárvári vár külső falát, beljebb merészkedve vásári mutatványosokkal és piaci kofákkal szaladhatott össze az ember. Aki tovább maradt, megláthatta Mátyás királyt álruhában és egy itáliai küldöttséggel is összehozhatta a jószerencse. Jól jártak, akik nemcsak a szemükkel, hanem az orrukkal is figyeltek.

A tornaterem a visegrádi palota formáját mutatta e a napon, és a finom ételek mellett egy török küldöttség érkezését követhette itt nyomon az érdeklődő. A nagy lakomán persze nemcsak középkori ételek, de reneszánsz tánc és lovagi tornabemutató is szórakoztatta Mátyás vendégeit és a látogatókat; még maga a király és felesége, Beatrix is bekapcsolódott a reneszánsz táncba.

Visszatérve a nagyudvarra igazi csatának lehettek részesei, akik arra jártak: megelevenedett szemük előtt az 1456-os Nándorfehérvári diadal: a hajózárat áttörték a hős magyar katonák, Hunyadi János bejutva a várba élelemmel és reménnyel látta el a bent rekedteket, ezután a várat védők serege oroszlánként harcolt a török janicsárokkal, és segítségként Kapiszrán János is megjelent a keresztes hadakkal. A sebesülteket az ispotályban kezelték: gyolcsból készítettek tépéseket a sebek bekötözésére, valamint gyógyfüves vagy éppen nadályos kezelést írva fel nekik.

Egy módszertani fejlesztést előmozdító pályázat keretében került sor erre a nagyszabású projektnapra, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt önfeledten, játszva sajátították el a kor történelmi, kulturális és művészi ismereteit.

Törökné Leitner Hajni