Piarista Társalgó

Előadó: Görög Ibolya – protokollszakértő, író

Az előadás témája: Pályakezdés, európai viselkedéskultúra alapjairól,és az ehhez kapcsolódó illemszabályokról.

Az előadás első részében az etikett, protokoll kialakulásának történetéről, és ezek szabályainak kialakulásáról hallhattunk. Görög ibolya kiemelte, hogy a fiatalokat a felnőttek viselkedéskultúrája, mint példa neveli a leginkább. Az előadás során a diákok ismereteket szerezhettek az állásinterjú szabályairól: öltözködés, köszönés, beszélgetés , távozás.

Nagy hangsúlyt fektetett a tanult emberek társadalmi szerepvállalására. A tanult ember – nem feltétlenül egyetemi végzettségre gondolt – elegáns és rendezett, de ez nem csupán az öltözködésre vonatkozik, mer ezeknek belülről kell jönnie kifele. A külsőnk viszont az jel, amit sztereotípiák alapján értelmez a mai társadalom, ezért nagyon figyelni kell erre.

A helytelen és helyes nonverbális kommunikációra rengeteg példát hozott az előadó, majd következett a verbális kommunikáció. Véleménye szerint a mai társadalmat a verbális kulturálatlanság jellemzi, ezért felhívta a diákok figyelmét a magyar szavak használatára, az elterjedt rövidítések mellőzésére és szorgalmazta a személyes jelenléttel színesített beszélgetéseket.
Miért jó betartani az alapvető illemszabályokat?
„A megörökölt konvencióinkat, hogy hogyan köszönünk, hogyan fogunk kezet, azért kell ismerni, mert ha eltévesztjük, akkor mások szemében hiteltelenné válhatunk. Ha valaki nem tudja, akkor azt mondjuk rá, ez neveletlen. ”

Előadását egy Márai Sándor idézettel zárta:
A formákat pedig utolsó pillanatig be kell tartani. Étkezés közben, társalgás közben. Ágyban és asztalnál. S mikor mindegyre formátlanabbá válik az emberi együttélés: te maradj hűséges a köszönés, meghajlás, kézfogás, érzésnyilvánítás, véleményalkotás kialakult, végső és kristályos formáihoz. Egy korban, mikor mindenki azt követeli, hogy öltsél formaruhát, te járj csak következetesen zakóban és este, amikor társaságba hívnak, ölts fekete ruhát. Nem a ruha, hanem a forma kedvéért.
A műveltséget nemcsak a könyvek mentik meg. A műveltséget a hétköznapok apró reflexei mentik meg. Amikor egy korszak fölemelt ököllel jön ellened, te köszönj vissza, nyugodtan és udvariasan, úgy, hogy megemeled kalapod.

Nem tehetsz mást.