Mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont

S.ARCH Award beszámoló

A Mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont tervével a tervező CAN Architects a 2019. évi S.ARCH nemzetközi konferencián és világdíjon több szempontból is sikeresen szerepelt. A visszajelzések alapján az elmúlt évi megbízói-tervezői közös munkánk gyümölcse több szempontból is kiemelkedő fontosságú nemzetközi szinten is.

A közösségi tervezés ilyen jelentőségű középületnél világszinten is nagyon ritkán valósul meg. A kutatási szekcióban bemutatott tervezési folyamat hatalmas érdeklődést váltott ki, különös tekintettel a workshopok alkotó jellegére és az 1:1-es tanulási helyzetek használatára.

A világdíj 11-es döntőjébe jelölt tervek közül a projekt rétegzettségével tűnt ki. Nagy dícséretet kapott a megbízó, hogy előremutató pedagógiai törekvéseihez előremutató építészeti-téri nyelvet kíván és a tervező, hogy ezt példaértékűen, jelentős újításokkal valósítja meg. A terv Honourable Mention (Különdíj) díjat kapott, ezáltal a tavalyi év 3 legfontosabb középülete közé sorolva az új iskolát – világszinten.

Mind a folyamat, mind a terv olyan jelentőségűnek mutatkozott, hogy a résztvevők közül több egyetemi oktató elkérte a tervet, hogy építészképző munkája során ezen keresztül taníthassa a 21. századi iskolaépítészet kihívásait és az erre adható válaszokat. Spanyolország és az Egyesült Államok bizonyos egyetemein már ebben a félévben tananyaggá válik az iskola.

CAN Architects