Beszámoló a 2019. március 29-31-i nagykanizsai kórustalálkozóról


Immár hagyománnyá vált az évenkénti piarista iskolák által megrendezett kórustalálkozó, melynek Budapest és Mosonmagyaróvár után idén Nagykanizsa adott otthont 2019. március 29-31-én. Ez alkalommal 25 vegyeskarosunk – 7-11. osztályos diákok – és 21 ötödikes és hatodikos gyerekkarosunk látogatott busszal Kanizsára. Az eseményt részünkről nagy készülődés és izgatott várakozás előzte meg, hiszen sok résztvevő a korábbi években már megtapasztalhatta a hasonló események emelkedett ill. örömteli hangulatát.

Szombat délelőtt került sor a kórusok bemutatkozó koncertjére, melynek közönségét zömmel a kanizsai testvériskola diáksága tette ki. A budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium vegyeskarát Fodor András vezette. A nagykanizsai a Mathia Károly Vegyeskar, a Schola Gregoriana Calasanctiana és a Piccolo Kamarakórus háziasszony karnagyunk, Ráczné Bella Cecília vezényletével énekelt. A budapestiek is két kórussal érkeztek: a Budapesti Piarista Gimnázium 7-8.-os Énekkara, és a Budapesti Piarista Gimnázium Vörösmarty Diákkórusa szerepelt Melegh Béla vezetésével. A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium kamaraegyüttese, a Népzenei Kamaraműhely moldvai egyházi és világi népzenei feldolgozásokat adott elő. Vezetőjük Fábri Géza. Kecskeméti testvériskolánk kamarakórusát Fehérvári Gábor vezényelte. A mosonmagyaróváriak gyermekkara jelentette a koncert legfiatalabb énekkarát, és vegyeskarunk is bemutatott néhány művet a lelkes, minden fellépőt nagy tapssal jutalmazó közönségnek.

Ahogy minden alkalommal, most is az otthon külön-külön betanult közös produkció jelentette a találkozó szívét. Idén az ószövetségi Dániel könyvére íródott 800 éves Dániel-játékot adta elő a közel 200 piarista diák. A két délutánt betöltő próbáknak és az előadásnak a város Jézus szíve temploma szolgált helyszínéül szombat délután csakúgy, mint a délelőtti hangversenynek. A zenetörténet első „operáját” jelmezesen, színpadszerűen adtuk elő. A diákságnak derűs perceket szerzett, hogy mi, a felkészítő tanáraik játszottuk a rejtélyt megoldani képtelen csillagjósokat.

A találkozó szabad programjai, a táncház, a „Ki mit tud?” a rögtönzött focimeccs, séták, fagyizások alkalmat adtak a spontán találkozásokra, ismerkedésre.

Ami biztos: a résztvevő fiatalok már nagyon várják a 2020-i budapesti találkozást!

A kanizsai TV a következő linken elérhető rövid adást adta le az eseményről:

A Dániel játék megtekinthető a Youtube-on:

Keresztényné Barth Judit karvezető, Mosonmagyaróvár

A kanizsaiak nagyon kedvesek voltak és sok- sok szeretettel fogadtak minket. Szombaton este volt a ‘Ki mit tud?’ ami nagyon jó hangulatban telt el. A fellépőket sokan biztatták és mindenki nagyon örült a produkcióknak. A műsorok után az iskola pályáján foci meccs zajlott a Prohászka Katolikus Iskola és a piarista diákok között. Mind a két iskolának óriási volt a szurkoló csapata, végül örömünkre a piarista fiú csapat nyert ebben a mérkőzésben!

Molnár Annamária 10. a

Igazán élményekben gazdag napok töltöttünk Kanizsán. „Együtt ülve” ünnepelni a kórustalálkozót és a próbákat közösségépítő volt. Emellett a régi ismerősökkel találkozás és az új kapcsolatok kiépítése izgalmas pillanatokat hozott. A táncház, a közös sportolás, az éneklés és az együtt gyakorlás mellett a városi séták is élvezetesek voltak számomra.

Gulyás Piroska, 9. a