Projektnapi beszámoló

Október 18-án, pénteken tartotta meg iskolánk idei első Projektnapját. Középkor témakörben magyar vonatkozású eseményeket keltettünk életre, gyerekek és pedagógusok közösen.

Három osztály (6.a, 6.c,7.a) összefogásával került bemutatásra a tatárjárás és benne a muhi csata. Mellettük természetesen megjelent Árpád-házi Szent Margit engesztelő felajánlása is.

A következő korszakokat egy-egy paraván elkészítésével elevenítették fel a vállalkozó szellemű osztályok (5.c, 6.b, 6.c és 7.a). Az utcán ezek mellett elhaladva ért ki az iskola közössége a várárokba, ahol Mátyás-kori budai vásárnak lettünk részesei. A vásári portékákat az alsó évfolyamok tanulói és tanítói készítették, a kikiáltók és árusok szerepét a 10.a osztály tagjai jelenítették meg. A vásárban népi játékokat próbáltak ki a diákok a 6.b és a 7.b tagjainak vezetésével, majd megérkezett a királyi pár is a kíséretével (10.a, 11.a). A ceremóniamester bejelentését követően érkeztek a török, illetve itáliai követség tagjai (7.h), majd a mondaíró pályázat eredményhirdetése következett. Az izgalmakat a lovagi torna (7.b) fokozta, ahol hangosan szurkoltunk kedvenc lovagunknak, hogy elnyerhesse a végső győzelmet. A vásári hangulatot a középkori körtánc tette még fergetegesebbé, melybe bekapcsolódtak még a felnőttek is.

Projektnapi programunkat színesítette Kátai Zoltán Kossuth-díjas énekmondó, valamint a Piarista Múzeum két munkatársa, akik érem bemutatóval és kalligráfia tanításával járultak hozzá a nap sikeréhez.

Török Róbertné
szervező