Az idei első iskolanyitogatónk

TEKERDIK A LEGO
A matematika tantárgy az alsó tagozatban több kisgyereknek problémát okoz. Nagyon sok módszer van, amivel próbáljuk, mi tanítók, ennek ellenére megszerettetni ezt a tantárgyat is. A motivációt játékos feladatokkal, sok dicsérettel, órai tevékenységek sokszínűségével alakítjuk, erősítjük.

A Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda falain belül 2018. őszétől több új technikai elem került bele a matematika órák tevékenységébe. Ezek összefüggést mutatnak a korszellemmel. Az informatika világát éljük, gyakran látunk már egészen kicsi gyermekeket mobiltelefonnal a kezükben és mi magunk is nehezen szakadunk el a különféle „kütyüinktől”. De használhatjuk ezeket okosan és persze a tanulásra is.

A múlt tanévet megelőzően illetve a tanév során több olyan továbbképzésen vehettem részt, kollégáimmal, a Piarista rend szervezésében, amik az iskola régi falai közé igazán új digitális módszereket segítenek bevinni, lépést tartva az informatika mai szerepével. A matematika tanítás tekintetében egyik ilyen a TABLET használat, amely azt jelenti, hogy a gyerekek nem a tankönyvben, munkafüzetben, füzetben, táblánál vagy digitális táblánál oldanak meg feladatokat, hanem az iskola által a tanórán számukra kiadott táblagépeken – a diákok nagy örömére. Másik újdonság, amit szintén nagy érdeklődéssel fogadtak a tanulók, az a LEGO matematikai készlet használata, amely órán sok lehetőséget ad a tanulás mellett a páros munkaforma elsajátítására és ezzel összefüggésben több képesség, készség fejlesztésére. Egyértelmű, hogy nagyon segíti a rendszerben látást, a konstruktív szemléletet, a divergens gondolkodást és a kompetencia alapú oktatást is. Rendkívül sok fejlesztési lehetőséget hordoz magában a tanulás segítésében, matematikai fogalmak, műveletek, összefüggések megértésében.

A LEGO matematikai készlettel való tevékenységet éppen ezért választottuk idén, hogy intézményünkben minden évben megrendezésre kerülő „ISKOLANYITOGATÓ” sorozatában bemutassunk és egy játékos foglalkozásra hívjuk vele az óvodásokat. Az első lépést a matematika földjén nálunk az iskolában ezen alkalommal meg lehetett tenni. Kollégáimmal igyekeztünk olyan több elemből álló feladatsort összeállítani, játékos és „matematikásabb” példák váltakozásával, amely könnyen megérthető a kicsik számára. Azt gondoltuk a több, kisebb egységből álló foglalkozásnak már megvan a tanóra jellege, de közelebb áll hozzájuk és figyelmüket is jobban meg tudja tartani. Nyitogatónkra nagyon sok nebulót regisztráltak így két csoportra osztottuk őket és tartottuk meg foglalkozásainkat, amelyeken a leendő osztályfőnökök is velünk voltak. Reméljük, hogy minden kisgyerek talált olyan részt benne, amit a magáénak érezhet, az iskola számukra még idegen világában! A találkozáskor hallgattunk mesét, énekeltünk közösen, építettünk a LEGO egységekkel, számoltunk, színeztünk és megtaláltuk az utat végül a mi iskolánkhoz. Minden kis résztvevő a foglalkozás végén megkapta jutalmát, amelyet büszkén viselhetett már hazafelé vagy családjában, óvodájában.

Tapasztalatunk szerint, a gyerekeket látva munka közben és a visszajelzéseket hallva egy érdekes és jó hangulatú péntek délutánt töltöttünk együtt. Nagyon reméljük, hogy sikerült felkeltenünk Edit nénivel, Hajni nénivel és Judit nénivel a gyerekek érdeklődését a matematika és iskolánk iránt!

Szeretettel várunk vissza!

Németh Adrienn
tanító