Módszertani megújulás – Szívem kincset talált

Szívem kincset talált

Módszertani megújulásunk jegyében az „Informális, nonformális nevelés a piarista iskolákban” (EFOP 3.3.7-17-2017-00037) című pályázat keretein belül jó néhány kollégámmal együtt új módszerrel ismerkedtünk meg a hétvégén iskolánkban. Sipos Edit vezetésével, Franz Kett – ma is élő bajor valláspedagógus- pedagógiai módszerébe nyertünk bepillantást.
Franz Kett pedagógiájának egyik alapelve a középpont kijelölése, megtalálása, mely nélkül nem lehetünk tudatosak, összeszedettek az életben sem. A módszer lényegi eleme, hogy a gyerekek érezzék: helyük és feladatuk van a világban: „Itt vagyok”, „a helyemen vagyok” és „kincseim vannak”. Ezekkel a mondatokkal indítják a foglalkozásokat, mely a keresztény istenképre és emberképre épül. A foglalkozások csúcspontját a végére kialakuló padlókép adja, mely a gyerekek egyéni munkáiból áll össze kerek egésszé.
Nagy élvezettel lettünk gyerekek egy kis időre, és vettünk tevékenyen részt a foglalkozásokban. Játszva tanultunk és örömmel tapasztaltuk meg ennek a pedagógiának a varázslatos voltát.

Török Róbertné
szakmai felelős