Intézkedések a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda fejlesztése érdekében

Magyarország Kormánya egyetért azzal, hogy a Mosonmagyaróvár, Városház utca 4. szám alatti ingatlanon oktatási tevékenység végzése céljából a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda fejlesztést végezzen – olvasható a 2049/2020. (XII. 30.) számú kormányhatározatban [klikk!].

Az épületet, amely korábban a „régi városháza” részeként hivataloknak adott helyt, már korábban is birtokolta a piarista rend, hiszen a Sattler János polgármester javaslatára az iskola használatába került.

A dokumentum részletesen rendelkezik a levéltár megfelelően előkészített költözéséről is, amely folyamatba bevonja az emberi erőforrások miniszterét, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Moson megye első gimnáziumát Zsidanics István alapította. A piaristák 1739 novemberében kezdték meg a tanítást a gimnázium alsó négy osztályában. Kisebb-nagyobb megszakításokkal évszázadok óta végzik oktató-nevelő munkájukat. Az intézmény fenntartását és vezetését – a kommunista diktatúra bukása után, a Keresztény Általános Iskola munkáját folytatva – 1994-től vette át a piarista rend.

Mosonmagyaróvár, 2020. december 31.

Zsódi Viktor Sch.P.
igazgató