Terményáldás

A 2021/22-es tanévben, hagyományteremtő szándékkal indítottuk el az alsós évfolyamok körében a Terményáldás szokásának bevezetését.

Az osztályok az ünnepséget megelőző időszakban igyekeztek minél több új információt összegyűjteni a zöldségek, gyümölcsök megismerésével, fejlődésével és hasznosításával kapcsolatosan. A terményáldás szokásának megismertetésével szerettük volna mindezt keretbe foglalni és megéreztetni a gyerekekkel ezeknek az ajándékoknak az értékét, a másik ember munkájának a megbecsülését és azt, hogy ezért a teremtett világért mindnyájan felelősek vagyunk.

Az összegyűjtött terményeket kosarakba rendezve az iskola kápolnájának oltára előtt helyeztük el és mondtunk értük köszönetet egy-egy vers, dal kíséretében. Radnics Zoltán atya egy rövid történetet elmesélésével vezette át a gyerekeket a mindennapi életükből a vallásos nevelés világába, ami tovább erősítette bennük annak az érzését, hogy mindazt, ami körülöttünk van ajándékba kaptuk, vigyáznunk kell rá és másnak is adhatunk belőle. A termények megáldása után  közös imádsággal zárult a kis ünneplésünk. A megáldott zöldségeket, gyümölcsöket minden osztály valamilyen formában feldolgozta, miközben lelkesen kínálgatva gyakorlatban is megvalósították a gyerekek a másik ember felé való odafordulást, ami tovább erősíthette bennük a felebaráti szeretet elmélyítésének az élményét.