A paksi atomerőműben jártunk

Egy természettudományos pályázatnak köszönhetően nemrégiben lehetőségünk nyílt a paksi atomerőmű látogatóközpontjának, és a közelében lévő atomenergetikai múzeumnak a megtekintésére. Ezen kívül a híres Makovecz kápolna gyönyörű látványának is részesei lehettünk.

Csapatunk 2022. február 11-én, egy pénteki nap indult útnak Paks felé. Már a buszon is remek volt a hangulat, három órán át utaztunk megállás nélkül úti célunk felé. A célállomásra 11 óra környékén érkeztünk és egyből megkezdtük az atomerőmű látogatóközpontjának bevételét, ahol különböző interaktív programokon vehettünk részt. Többek között kipróbálhattuk egy biciklin, hogy mennyi energiát tudunk gerjeszteni, továbbá az atomerőmű működéséről kaptunk bővebb bemutatást és számos más érdekes dolgot tudhattunk meg.

A látogatóközpont megtekintése után, utunk a nem sokkal messzebb fekvő atomenergetikai múzeumba vezetett. Az épületbe való belépésünk után, egy jelentős szakmai tudással rendelkező idegenvezető mélyített el bennünket az erőmű történetében. Alkalmunk adódott megtekinteni az erőművel kapcsolatos fejlesztéseket, továbbá az erőművet ellátó informatikai és távközlési eszközöket. Megnézhettük az atomreaktort felépítő gépezeteket, segédeszközöket is. Az alapos eligazítás után részt vehettünk egy érdekességekkel teli, új információkat adó fizikai kísérleteken is.

Mielőtt hazafelé vettük volna az irányt, még tettünk egy kitérőt, hogy megnézzük a Makovecz Imre által tervezett kápolnát. Ugyan be nem mehettünk, de kívülről megcsodálhattuk ezt a gyönyörű faszerkezetű kápolnát. Istenháza előtt mindenki mondott egy általa fontosnak tartott információt a tervezőjéről, illetve magáról az épületről.

A kis kitérő után buszunk elindult otthonunk irányába. A hazafelé vezető úton mindenki kipihente fáradalmait, vagy megosztotta társaival a nap során szerzett élményeit. A három órás utunk végén iskolánk mellett vettünk egymástól búcsút. Hazatérve aztán az otthoniaknak számoltunk be élményeinkről.