Kórustalálkozó a győri Apor iskolában

Vegyeskarunk 2022. március 31-én részt vett a győri Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozón, melyet Iván Gabriella, az Apor iskola karvezető tanára rendezett meg. A közös tervezgetést már 2020-ban elkezdtük, így most, hogy a koronavírusjárvány végre teret engedett, annál nagyobb lelkesedéssel mentünk győri vendéglátóinkhoz.

A találkozót Rózsavölgyi László az OKSTB (Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság) elnöke nyitotta meg az iskola aulájában. Ezután került sor a kórusok bemutatkozására, melyet a házigazda Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Énekkara kezdett. Megyénk egyházi iskolái közül fellépett a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium és Általános Iskola kórusa, a Soproni Szent Orsolya Katolikus Gimnázium Kórusa, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Vox Angelorum Leánykara, és mi, azaz a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium Vegyeskara. Vendégként vett részt a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola Alsós Kamarakórusa.

A karok – a vendéglátók szívélyességének, a méltó helyszínnek, és talán a hosszú kényszerű szünet utáni felszabadult örömnek köszönhetően – odaadó figyelemmel, megbecsüléssel hallgatták, és nagy-nagy tapsokkal jutalmazták egymás énekét.

A műsor után sor kerülhetett egy kis pogácsázásra, beszélgetésre, régi ismerősök, volt tanítványok felfedezésére, a tanárok részéről pedig a legjobban tetsző dalok kottáinak cseréjére. S mindnyájan éreztük, hogy igazak Tóth Árpád sorai az imént felcsendült egyik kórusműből:

…Mert, ki énekel, elhagyja börtönét,
Ki énekel, nem fél,
Ki énekel, mesél,
Ki énekel, fényt hoz.
Ki énekel, az él.

Keresztényné Barth Judit