„Teljes időt átfogó” piarista iskola

Online is elérhető a „Teljes időt átfogó” piarista iskola című kiadvány, amely a „Piarista füzetek” sorozatnak a 26. kötete. A mű eredetije 2021-ben jelent meg spanyol nyelven, Madridban.

A piarista rend oktatási intézményinek kreatívan kell szembenézni a kor kihívásaival és a változásokkal. Készen kell állnunk változtatni szervezeti struktúrákon, praktikusabbá és rugalmasabbá téve azt a nevelés új kihívásaival szemben. Az oktató-nevelő munka formális és informális terei mind elengedhetetlenek.

Nem formális nevelés alatt azon folyamatok összességét értjük, melyek a képzésnek és az oktatásnak kifejezetten és külön azokra a látható területeire lettek tervezve, amelyek nem a szabályozott oktatási rendszer közvetlen irányítása alatt állnak. Ilyen akciók lehetnek például:
– a művészi kultúra és képességek ösztönzése és támogatása a gyerekek és a fiatalok életében
– a játékterek kínálása a gyerekek és fiatalok egészséges fejlődésének támogatására
– az emberi személy lelki fejlődésének és vallásos érzésének erősítése
– a közösségi akciók lehetőségeinek biztosítása a társadalmi elköteleződés erősítésére
– a személyes kísérés lehetőségének biztosítása a nevelési folyamat kiegészítéseképpen

Egy „teljes időt átfogó iskola” nevelési terve nem azt jelenti, hogy egymás mellé helyezzük az iskola már létező összes nevelési tervét. A terv hatékonysága azon múlik, hogy milyen kapcsolat alakul ki a formális és a nem formális nevelés között, az iskola és a társadalmi környezet között, a közösség és a családok között.

„Teljes időt átfogó” piarista iskola [Klikk!]

 

Zsódi Viktor Sch.P.