Az emberiség és környezete közötti szövetségre irányuló nevelés

A Magyar Natúrpark Szövetség szervezésében Budapesten került megrendezésre a II. Kárpát- medencei Natúrparki Találkozó 2022. augusztus 29-én. Az előadók között szerepelt Dr. Nagy István agrárminiszter mellett több szerzetesrend, a bencések, szaléziak és a piaristák képviselői is. Kormos Gyula, a Pannonhalmi Főapátság marketing és kommunikációs igazgatója a monostor és a gimnázium teremtésvédelmi törekvéseit mutatta be.
Zsódi Viktor piarista atya Ferenc pápa Laudato si’ enciklikája alapján emelte ki az emberiség és környezete közötti szövetségre irányuló nevelés fontos mozzanatait. A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, hogy a fiatalok új ökológiai érzékenységgel és nagylelkű szellemiséggel rendelkeznek, és sokan közülük küzdenek a környezet védelméért, de igen erős fogyasztói és jóléti közegben nőnek fel, amely megnehezíti a gondolkodás megújulását. Előadásában kiemelte, hogy a IV. Nemzeti Természetvédelmi Alapterv, a magyarországi natúrpark-hálózat koncepciója és az idézett pápai enciklika céljait egyaránt hatékonyan megvalósítja a Piarista Rend Magyar Tartományának „Trastevere projektje”, amely a „Piarista diákok egy jobb világért!” alcímet viseli. A diákok számos szemléletformáló, a szép természethez kapcsolódó, vagy terepi élményt adó akciót dolgoztak ki önállóan és valósítottak meg pedagógusaik kísérésével, amelyről színes összeállítás tekinthető meg a https://trastevere.piarista.hu/ oldalon.
Nagy István agrárminiszter leszögezte, hogy számunkra a természetvédelem nemcsak egy szakma, hanem teremtésvédelem is, amiben nagyon fontos szerepe van a 17 natúrparkunknak, amelyek az ország területének csaknem tíz százalékát lefedik. A natúrparkok célja, hogy otthon érezzük magunkat ott, ahol születtünk, ott, ahol vagyunk. Nagy István kiemelte: fontos, hogy belülről jövő késztetésünk legyen megőrizni a környezetet. A feladat kétirányú: meg kell találni a környezetben az embert, aki a környezetet a magáénak érzi, és mindenkinek meg kell találnia a maga környezetében azt, amit védeni akar.