Szépül és bővül a hédervári óvoda

Átadták és megáldották a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásából 75,3 millió forintból megújított és bővített Napsugár piarista óvodát Héderváron pénteken.

Hédervár gyarapodó település, 1328-an élnek a szigetközi községben, így egyre nagyobb az igény a helyi óvodára és iskolára. Idén 22 új gyerkőc jelentkezett az óvodába.

Öröm számunkra ez a nap, öröm, hogy településünkön ismét annyi kisgyermek van, hogy mintegy harminc év után indokolttá vált óvodánkban a harmadik csoport indítása – kezdte beszédét Tóthné Göndöcs Annamária tagóvodavezető, aki arról szólt, hogy a fenntartó piarista rend és a helyi önkormányzat időben felismerte, hogy cselekedni kell. A TOP Plusz programban 75,3 millió forintot nyertek el, ebből alakítottak ki egy csoportszobát a hozzá tartozó előtérrel, gyermekmosdóval, berendezési tárgyakkal és eszközökkel. Megépítettek egy akadálymentesített bejáratot és mosdót. A palával fedett tetőket cserepeslemez borításra cserélték, a födémeket szigetelték. A tálalókonyhában cserélték a víz- és szennyvízvezetékeket, felújították a padlóburkolatot, cserélték a beltéri ajtókat és korszerű lámpatesteket építettek be. Új lett az óvoda fűtését ellátó kazán is.

Zsódi Viktor intézményvezető köszönetet mondott Tóthné Göndöcs Annamária tagóvodavezető munkájáért, akinek Zsidanits István emlékplakettet adott át az új csoportszobát megáldó Szakál Ádám tartományfőnökkel.

Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy az elmúlt években az egyházi oktatást és nevelést végző intézmények megújultak és bővültek az országban. Ezekben az intézményekben nemcsak a gyermekek testi nevelését helyezik a fókuszba, hanem a lelki építkezést is – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt években Héderváron megszépült a templom, a plébánia és közösségi ház, valamint befejeződött az óvoda korszerűsítésének első üteme.

Szakál Ádám Márton piarista tartományfőnök arról beszélt, hogy egy épület létesítésekor „reménykedünk abban is, hogy a lelki épületet is meg tudjuk benne építeni”.

Az intézményben másfél évvel ezelőtt fejeződött be egy csaknem 50 millió forintos fejlesztés: felújították a vízvezetékrendszert, a vizesblokkot, a burkolatokat és az elektromos vezetékeket.

Szakál Ádám tartományfőnök atya áldó imádsága:

Testvéreim! Örömmel és hálával jöttünk ma össze, mert Isten kegyelméből megújult és bővült Hédervár község óvodája, mely – reménységünk szerint – sok nemzedéken át áll majd a keresztény nevelés szolgálatában. Mielőtt átadnánk első növendékeinek és az óvónőknek, kérjük rá Isten áldását.

Máté evangéliuma
Jézus akkor odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: „Bizony, mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában. És aki befogad egy ilyen kisgyermeket az én nevemben, az engem fogad be. … Vigyázzatok, hogy egyet se vessetek meg e kicsinyek közül, mert mondom nektek, hogy angyalaik mindenkor látják a mennyben az én mennyei Atyám arcát.”

Isten, aki mindenütt jelen vagy és mindent betöltesz: kérünk, lakozzál közöttünk megújult óvodánkban és csoportszobánkban is, hogy a felnövekvő nemzedék napról napra gyarapodjék minden hasznos ismeretben, erősödjék a benned való hitben és a mindenek iránti szeretetben, szüleik örömére és a te dicsőségedre, az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel, él és uralkodik mindörökkön-örökké.

 

forrás:

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2022/10/atepitettek-az-ovodat-hedervaron-fotok

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20221007-soltesz-a-lelki-epitkezest-is-fontos