10. osztályos tanulók Budapestre, 11. osztályos tanulók Komáromban látogattak

Sokmindent tudhatunk magunk mögött már az idei tanév első negyedében.

A Nemzeti Örökség Intézete programjának keretében a Piarista Gimnázium 10. és 11. osztályos tanulói több projekten is részt vettek ősszel.

Ezúttal a 10. osztályos tanulók Budapestre látogattak, ahol megnézték a Parlamentet és a Kossuth teret. Utóbbinál nyomkeresés volt a feladatuk, ahol a térképen bejelölt helyszíneket egy táblázatba párosították a megfelelő leírásokkal. Következő feladatként Képes Krónikát kellett készíteni, végül egy 25 kérdésből álló feleletválasztós tesztet töltöttek ki a szerzett ismeretek alapján.

A 11. osztályos tanulók számára a program Komáromban zajlott, pontosabban a Monostori Erődben, ahol idegenvezetés keretein belül megtudhatták, hogy hogyan építették újra a földrengés után az erőd egy részét, hogy hogyan egyezett meg  Klapka György és Haynau a világosi fegyverletételt követően, valamint, hogy az orosz elnyomás alatt lőszerraktárnak használták fel az erődöt.  A tanulók számára a teszt kitöltésén túl lehetőség volt kisfilm készítésére, nyomkeresésre vagy akár vicces és szórakoztató ”mémek” készítésére.

Mindkét csoport utazásának célja, hogy tanulók számára átörökítődjön a tudás, ezeknek a helyeknek az ismerete, élménypedagógiai feladatok segítségével és annak könnyítésével. Mint láthatjuk, nagyszerűek ezek a lehetőségek arra, hogy a tanulók “játszva” sajátítsanak el hasznos információkat, tudást szűkebb, vagy akár tágabb hazájukról. A kirándulást, és a kihívásokat mindkét osztály nagyon élvezte, örömmel dolgoztak a feladatokon és figyelemmel kísérték a történéseket.

Holczinger Kristóf
11.a