Kalazanci tábor beszámoló

A rendházunk által patronált piarista iskola 5 évfolyamos diákjainak egy része, a szokottól eltérően zárta a 2020/2021-es tanévet, hiszen a Kalazancius Mozgalom tagjaiként, az évzáró közös csoportalkalommal nem csak az évet zártuk le, hanem terveztünk, szerveztünk, ráhangolódtunk a nyári táborra is. A tábor központja a dunaszigeti Tündérsziget Ökopark volt, ahol 3 napot és 2 éjszakát töltöttünk sátrakban.

A sátrak felállítása és a gyerekek elszállásolásának logisztikája után közösen megalkottuk a tábori szabályokat, és részletesebb betekintést nyújtottunk számukra a következő 3 nap programjából. Azért, hogy a különböző osztályokból érkezett diákok még jobban megismerjék egymást, ezért elsőként ismerkedős játékokat szerveztünk, ezáltal segítve csapattá, közösséggé formálásukat. Így a gyerekek közelebbről is megismerhették egymást, a csoportjuk vezetőit, és csoportvezetőként pedig rálátást kaphattunk arról, hogy ki igényel nagyobb támogatást, bátorítást vagy, hogy kire kellene jobban odafigyelni a merészsége miatt. A tapasztalatokat, a Gazfűi-Duna ágon, egy közös vízitúra keretében próbáltuk kamatoztatni. A túravezetés, a közös hajóban evezés nehézségei, és a csoportvezetők látványos borulása kellőképpen megalapozta estére a hangulatot az egész csapat körében. Fáradtan, izzadtan, de jó érzéssel szálltunk partra a 3 órás szakvezetéses kenutúra után, amikor tudatosodott mindenkiben, hogy a mai vacsoránkat (paprikáskrumpli) még nekünk kell elkészíteni. Kisebb csoportokban pucoltuk a zöldséget, tüzet raktunk, de volt, aki úgy gondolta, hogy akkor lesz biztosabb a közös vacsoránk, ha inkább focizni megy. Kristóf vezetésével életünk legfinomabb paprikáskrumpliját készíthettük el, amire farkaséhesen vetette rá magát az egész KM tábor.

Az estét közös hálaadással zártuk, ahol a mécsesek fényénél örömmel láttuk, hogy alig pár óra alatt igazi csapattá kovácsolódtunk össze. Az éjszaka jelentős részében még sokáig keringtek a történetek a sátrak között a nap eseményeiről, a következő napok terveiről, majd ki hosszabb, ki rövidebb időre, de álomba szenderült. 

Másnap reggel jó lett volna kicsit tovább aludni, de a terveinket követve – és példát mutatva – 8 órakor már reggeli tornával kezdtük a napot. Ez számunkra is megadta a kellő indíttatást és a reggeliztetés után újult erővel vágtunk bele a 2. napra tervezett programokba. Ezeknek a középpontjában a „piarista lét” állt, vagyis egy izgalmas kerettörténetbe ágyazva, sok-sok játékon keresztül próbáltuk megéltetni velük, hogy miért is jó piaristásnak lenni. Az irányító szerepére Lupus atyát kértük fel, aki annyira belevetette magát a játékba, hogy még nekünk, szervezőknek is sikerült meglepetést szereznie. Nagyon örültünk, hogy ezen a napon, a tartományi KM-es csapatból Márkus Roland is ellátogatott hozzánk, és büszkék voltunk arra, hogy megmutathattuk: nem veszett kárba a képzéseken ránk fordított idő. 

A nap további részében a Duna hűsítő vizében töltöttünk az időt, ahol a fürdésen túl, voltak, akik víziakrobata mutatványaikkal már nemcsak a mi csapatunkat, de az Ökopark más táborozóit is a KM-es táborba vonzották. 

A fellelkesült társaság a vacsora után a tábortűz körüli közös táncokban, játékokban adhatta át magát a további önfeledt szórakozásnak. Jó volt látni, hogy sem a fiúk, sem a lányok között nem volt senki, aki úgy érezte volna, hogy ezekben nem szeretne részt venni.

A harmadik nap reggelén már mindenki nagyon nehezen szedte össze magát, de tudtuk, hogy minden pillanatát szeretnénk még kihasználni az együtt tölthető időnek, hiszen ez, az utolsó napunk. Sorversenyek, vizes játékok, vízibombák tették emlékezetessé ezt a napot is és adtak erőt a sátorbontás nehézségeinek elviseléséhez. A tábori visszatekintőben meghatódva hallgattuk a gyerekek visszaemlékezéseit az elmúlt pár napról, és tudtuk, hogy nem csak nekik fog hiányozni….

Így aztán együttes elhatározással hoztuk meg a döntést: LESZ FOLYTATÁS!!

Hálát adtunk és adunk az együtt töltött minden pillanatért!!

Köszönünk mindenkinek minden segítséget! Igyekeztünk meghálálni a belénk vetett bizalmat!

KM-es csoportvezetők, szimpatizánsok és a koordinátor

Képek_Kalazanci Mozgalom_nyári tábora