2023-as vándortáborunkról a Vértesben

Idén nyáron ötödik alkalommal pakoltuk be a túrazsákokat 24 kalandvágyó és mindenre elszánt felsős és gimnazista diákkal. A 7 napos vándortábor folyamán közel 100 km-t tettünk meg a Vértesben, ami sportteljesítménynek is beillik, de még fontosabb volt az erdőfürdő, a csapatépítés, a közös élmények, kihívások és játékok megélése. 

Iskolánk pedagógiai programjában és az elmúlt tanév iskolai rendezvényein is kiemelt fókusz volt az egészség és környezettudatos nevelés, ennek szellemiségét mélyítettük el ebben a tudatosan „zöld” táborban, ahol nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy minél kisebb legyen az erdőben hagyott ökológiai lábnyomunk. Idei útvonalunkon e miatt autós csomagszállítás sem volt, de ezt a próbát is kiálltuk!

Az Erdei Vándortábor Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, velük együttműködve az idén Mészáros Gabriella kolléganőmmel szerveztük a tábort, a Testnevelési Egyetem akkreditált „Gyalogos vándortábor-vezető” továbbképzésén sikeresen végzett pedagógusokkként. A táborunkat Móron kezdtük, ahová vonattal érkeztünk. A várost rövid sétával magunk mögött hagyva beértünk a vértesi rengetegbe, ahonnan csak a hetedik napon keveredtünk ki, számos izgalmas kaland után. A vadregényes erdő romantikáját ez idő alatt sok helyen még a térerő sem zavarta meg. Barangoltunk történelmi vidékeken, a Vértes valamikori várainak nyomait követve, fák, virágok, bogarak titkait kutatva, szakrális emlékhelyeken merengve, mindvégig csodálatos erdei környezetben. Napjaink végét sok közös játék, szalonna sütés és még kísérleti film készítése is fűszerezte. A hetedik napon Oroszlányból indultunk haza fáradtan, de elégedetten és élményekkel gazdagon. Megint megcsináltuk!

Babos-Zemplenszky Nóra

Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda

Mosonmagyaróvár, 2023