Hírek, események (Mosonmagyaróvár)

Kreatív Műveltségi Verseny

Országos negyedik helyezést ért el a 7.c csapata a Petőfi-évhez kapcsolódó Kreatív Műveltségi Versenyen Budapesten 2023. május 19-én. A mezőnyben egy megítélés alá estek a 7.-es, 8.-os tanulók a gimnazistákkal, így annál nagyobb dicsőség a 4. hely Bocz Jázminnak, Csáky Júliának és Hossala Hannának. A feladatok között az egy sor alapján felismerendő versek, az életrajzi idegenvezetés, konferenciai szónoklat , verselemzés és metaforagyártás  mellett , képfelismerés és operai áriák azonosítása is szerepelt. Szívből gratulálunk a nagyszerű csapatnak!

Faültetés

"Alsós éveink akár  egy fa ágai , úgy mi is, mindannyian különböző irányba indulunk , de a gyökerünk mindig ugyanaz marad..." 2023. május 19-én  a Piarista Gimnázium Általános Iskola és Óvoda, mosonmagyaróvári 4.b osztálya,  tanárai, tanulói, szülői segítséggel, az alsó tagozat emlékére egy fát ültettek a "Macis" Játszótéren.  

Gyergyóiné Csapó Judit

 

Kölyök Atlétika

A Mosonmagyaróvári Atlétikai Club által rendezett Kölyök Atlétika versenyen két korosztály csapatai küzdöttek meg az érmekért. A rossz időjárás miatt a verseny az atlétikai pálya helyett az UFM Aréna munkacsarnokában került megrendezésre. A kicsit mostohább körülmények sem rontották el a versenyzők és a szervezők kedvét, egy jó hangulatú, pörgős verseny zajlott le a terem falai között. A kisebbek (2014-2015) sprintváltóban, ugrókötelezésben, medicinlabda vetésben és hosszú gátváltóban mérték össze gyorsaságukat, erejüket és ügyességüket.

Zachor pályázat

Válogatás diákjaink a Zachor Alapítvány január 27-e, az auschwitz-birkenaui láger felszabadításának évfrodulója és a holokauszt nemzetközi emléknapja tiszteletére meghirdetett pályázatára készült alkotásaiból. Az alkotások a USC Soá Alapítvány IWitness digitális platformján (Watch page) található, holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal készült (magyar vagy idegen nyelvű) interjúklipek alapján készültek.

 

Versünnep Fesztivál, mert szeretjük a verseket…

Iskolánk négy tanulója, Barna Léda (8.a), Bognár-Benedek Sára (12.a), Hegedűs Zsófia (8.a) és Koszorus Bence Levente (10.a) mérette meg magát a Versünnep Fesztivál budapesti elődöntőjének első napján. A rendezvényen alsós általános iskolásoktól a felnőttekig minden korosztály képviselte magát. Különleges élmény volt, hogy versek és prózai szövegek mellett énekelt verseket, versmegzenésítéseket és versvideókat is láthattunk, hallhattunk. Hivatalos eredményhirdetés a háromnapos döntő végén várható.

Piarista sikerek a Medve Matek-on

Május 13-án, szombaton a győri Aranyparti Szabadstrand biztosította a helyszínt az országos Medve Matek Szabadtéri Verseny egyik fordulójának. Iskolánkból 15 csapat nevezett be a rangos megmérettetésre. Legtöbben a 3. évfolyamból jelentkeztek, de szép számmal indultak negyedikes diákok is, ráadásul egy hatodikosokból álló csapat is felvette a versenyt az időjárással és a matematika feladványokkal. A borús idő ellenére a gyerekek nagyon élvezték a logikai feladatokat, melyeket más-más helyszíneken kellett megoldaniuk.

Ballag már a vén diák…

Idén is, mint minden évben elérkezett az érettségi időszaka.A nagy megmérettetésre 2023 májusában és júniusában kerül sor. A magyar, matematika és történelem vizsgán már túl vannak, ezekután az idegen nyelvre és a választott tantárgyra kerül sor. Nem csak a ballagók, hanem más évfolyam tanulói is vizsgázhatnak előrehozott érettségi formájában. A diákok régóta készülnek erre az eseményre és már várták, hogy túl lehessenek a sok-sok izgalommal járó megmérettetésen.

Országos népdaléneklési verseny

„Fehér fuszulykavirág” nevezetű énekegyüttesünk a „Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési minősítő verseny országos fordulóján vett részt. Az eseménynek az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola adott helyet május 13-án. Az ország 11 vármegyéjéből és a fővárosból 423 diák énekelt szóló, kisegyüttes és énekegyüttes kategóriákban. A verseny szimultán négy helyszínen zajlott, ahol az általános iskola 5. osztályától kezdődően a 12. évfolyamig énekeltek a diákok. Sokan zenei általános iskolából, alapfokú művészeti iskolából érkeztek.

Kreatív Műveltségi Vetélkedő Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából

A Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett országos versenyre 132 csapat közül harmadikként a 7.c osztály csapata jutott be „Zrínyi Miklós Múzsái” néven ( Bocz Jázmin, Csáky Júlia, Hossala Hanna). Csak egy kis ízelítő a feladatok közül: vaktérképen jelölt számokban Petőfi életének színhelyeit kellett megnevezni, eszperente nyelvre fordított Petőfi-verseket kellett felismerni, majd a Szeptember végén 1.

Körzeti versmondó verseny

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a lipóti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Bencés Általános Iskola körzeti versmondó versenyt tartott 2023. május 5-én. Iskolánkat  László Lőrinc István 2. a, Volpe Ludovica 1. a, Mike Csanád 1. a,  Ott Izabella 3. a, Varga Fanni 3. b, Volpe Nausica Mária 3. b, Barna Léda 8.a, Hegedűs Zsófia 8.a tanulók képviselték. 

A színvonalas megmérettetés után a zsűri döntése alapján László Lőrinc István 2. helyezést ért el. 

 

Oldalak